понеділок, 26 вересня 2022 р.

Свинки на римських монетах.

Для перших мешканців італійського півострова свиня була бажаною твариною. Швидко зростає, смачне м"ясо, всеядна. Пліній Старший у "Природничій історії" вказував,що свиню можливо з"їсти майже всю, що було дуже важливим для древньої італійської родини. М"ясо свині можна солити,сушити, коптити,що давало надію на забезпечення родини м"ясним провіантом на тривалий час. Загально відомо,що стародавні були скотоводами та землеробцями. А в стародавньому Римі перші гроші мали назву "пекунья",що можливо перекласти як худоба. Саме худоба слугувала першими грошима як бартерний обмін. Пізніше, в часи римської республіки, коли римляни почали відливати свої перші гроші відомі як "ас сігнатум", на обох сторонах вони забражували худобу. Свиней, волів, та навіть слонів....Чи вирощували римляни слонів? Звісно ні. Зі слонами римляни познайомились під час Піррової війни у 275 році до н.е. Цар Пір зустрівся з римлянами на полі бою під Бенвенуто. Пірр мав надію шокувати римлян слонами, їхнім грізним і великим видом. Але римляни були військовим і цікавились усім, що стосується військової справи. Вони знали,що Александр Македонський, воюючи в Індії взнав один секрет, проти якого бойові слони безсилі. Пліній Старший пізніше напише, що "слони лякаються найменшого вереску свині". Так от, римляни випустили проти слонів свиней. І в совокупності з поросячим рохканям, вереском і голосним гуддіням бойових труб римляни настільки переполохали Піррових слонів, що вони з жахом почали втікати, розчавлюючи Піррових вояк. "Ас сігнатум"(мал.1)
із зображенням свині і слона цілком може згадувати цю приємну для римлян перемогу, коли свинки допомгли їм перемогти Пірра під Бенвенуто. Після першої появи свині на перших литих монетах ця тварина час від часу "згадувалась" у римському карбуванні. Наведу лише декілька прикладів. Жертвопринршення свині, як ратифікацію угоди, згадано на золотих монетах Республіки, коли Рим і оточуючі його племена об"єднались у боротьбі проти Карфагенян. Реверс цієї монети згадую створення альянсу між римом та навколишніми племенами(мал.2).
Також ця сцена зображена на денарії Тіта Ветурія(мал. 3),
можливо, так само, згадуючи альянс. На ранніх Вікторіатах (мал.4) свиню зображено між Вікторією і трофеями на реверсі монети. До речі, згадка свині на цьому реверсі може згадувати перемогу над Пірром. Вікторія- пермога, трофеї - захоплені трофеї в цій битві, ну свинка як один з головних героїв цієї події.
На реверсі анонімного денарія(мал. 5)
та аса (мал.6)
карбованих в ті самі роки що і вікторіат (206-195 рр. до н.е.) під діоскурами теж згадали свинку. Відповідно та свинка має те саме значення, що і на реверсі вікторіату. Свинка згадується і в легенді про заснування Риму. Не в заснуванні самого Риму,а так би мовити в передісторії заснування, коли Еней прибувши на береги сучасної Італії побачив білу свиню яка годували 30-ть поросят. Еней зрозумів це посланням від богів, адже свиня показувала місце де їй добре і безпечно. Місце майбутнього міста Лавіній. Еней,довго не думаючи приніс в жертву богам Пенатам(домашні боги) і свиню і все її потомство на знак подяки. Цікаво те,що рівно через 30 років, син Енея Асканій заснував місто Альба Лонга (Довге біле місто). Назва міста може згадувати білу свиню знайдену Енеєм, а також річку Альбула. І от вже в місті Альба Лонга народились близнюки Ромул і Рем. Подальші перепитії з викраденням, вовчицею,Фаустулом та засніванням Риму нам добре відомі. Сцену жертвопринесення свиноматки з потомством ми можемо бачити на республіканських денаріях карбованих Гаєм Сульпіцієм Гальбою (мал.7)
у 106 році до н.е., а на сестерціях Антоніна Пія ми можемо бачити саму Лавінійську свиноматку з потомством (мал.8).
А як не згадати випуск монет Веспасіана присвячений реформам сільського господарства де свинка з поросятами також зайняла своє почесне місце, адже зрозуміло, що вона дуже важлива тварина для римлян (мал.9). Але....є один цікавий момент.
Під час Іудейської війни 10 легіон відігравав вжливу роль у облозі і руйнуванні Єрусалиму та осади і взятті Массади. Символом легіону був кабан. Кабан як і свиня, згідно з іудейським кашрутом були нечистими тваринами і їх забороняла приймати в їжу Тора. Можливо, це символічно, що Веспасіан використав легіон із зображенням нечистої для євреїв тварини для пограбування їхньої свтині. Єрусалиму та Єрусалимського Храму. Чи міг Веспасіан зображаючи свиноматку на реверсах присвячених реформам сілького господарства натякнути на 10 легіон? - Можливо. Адже завдяки діям легіону в Імперію повернувся мир і процвітання в сільському гсподарстві. Ну і на закінчення згадаємо те що, свинка була однією із головних тварин, яких тріумфатори приносили в жертву Юпітеру. Це suovetaurilia, де su-свиня,ove-вівця,taur -бик. Зважаючи на те,що свинку згадують першу в назві церемонії, припустимо,що вона була перша піднесена богам....

Немає коментарів:

Дописати коментар